Fiti calmi si cititi Agatha Christie

Fiti calmi si cititi Agatha Christie

01/21/2014

de Dan Plesa

 

Agatha Christie, marea autoare de literatura politista, recunoscuta ca fiind cea mai vanduta scriitoare din lume, a scris romane, piese de teatru si scurte povestiri aproape toate de un succes incontestabil. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt “Crima din Orient Express”, “Misterul de la Sittaford”, “Cu cartile pe masa”, “Zece negri mititei”, “Cine l-a ucis pe Robert Ackroyd”. Cartile ei, traduse in toate limbile pamantului fac deliciul cititorilor de toate varstele. Pasionatii de enigme cu siguranta ca nu au scapat scrierile ei.

 

S-a nascut in Marea Britanie in anul 1891 si a murit la varsta de 85 de ani, in anul 1976. A fost casatorita de doua ori, prima data cu un colonel apoi cu un arheolog.

 

Printre romanele si povestirile publicate si-a scris si propria biografie, aparuta in 1986 si in limba romana sub titlul “O autobiografie”. Aceasta ii reveleaza si-i face cunoscuta viata, vazuta prin propriile simtaminte. O lentila indreptata asupra siesi. Un text simplu si plin de farmecul mic burghez al Angliei acelor timpuri.

 

Povestile ei, bine spuse, abunda de imaginatie. Actiunile se petrec in principal in Anglia si in Orientul Mijlociu. Personajele create de ea, Miss Marple si Hercule Poirot, au facut inconjurul lumii. Acesta din urma este un gentleman desavarsit, cu maniere ireprosabile. Insotit adesea de prietenul sau rezolva cazuri si mistere care sunt aproape imposibil de inteles pentru ceilalti. Pe oriunde ar calatori, lumea il recunoaste si apeleaza la serviciile lui. I se trimit chiar scrisori prin care este invitat sa descurce itele unor enigme pe care nici macar renumita politie britanica nu le poate descalci. In principiu actiunea incepe atunci cand Hercule Poirot este chemat de catre o persoana care are intr-un anume fel legatura cu vreo intamplare nefericita. Uneori acesta in prima faza refuza, apoi este convins sau devine interesat de subiect si sfarseste prin a se dedica total. Nimic nu-i scapa, nici macar intamplari care aparent nu au nici o legatura cu crima. Deductiile lui logice, fac ca secretele si mobilul acesteia sa fie revelate la sfarsitul povestirii. Uneori faptele nu sunt atat de grave, ca de exemplu furtul unor antichitati sau bijuterii. Atunci, dupa descoperirea celor implicati si recuperarea obiectelor, viata reintra in normal.

 

Sa ne bucuram deci si sa reluam lecturi care ne-au facut tineretea mai frumoasa. Mai ales ca ne amintesc de fiecare data ca, pana la urma “binili invinge”.


0 comentarii la "Fiti calmi si cititi Agatha Christie"

Scrie un comentariu

Nume:


Comentariu: Nota: HTML nu este tradus!

Introduce codul in casuta de mai jos: